FAQ

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over De Pionier.

Algemeen en financiën

Wat is De Pionier?

Op de Kop van Isselt vind je 208 tijdelijke huurwoningen (studio’s) voor jongeren tot en met 30 jaar*. De Pionier is een gemengde community waar de bewoners graag aan bijdragen. De meesten studeren of werken, anderen komen uit de maatschappelijke opvang en gaan vanuit (Jeugd)zorg op zichzelf wonen. In De Pionier heb je goed contact met je buren en onderneem je activiteiten met elkaar. Je staat er nooit alleen voor.

* Reguliere bewoners zijn tussen de 23 en 30 jaar oud. Bewoners die uit de maatschappelijke opvang komen hebben doorgaans een leeftijd tussen de 18 en 30 jaar. 

Hoe groot zijn de studio’s en wat is de huurprijs?

Elke studio heeft een woonoppervlak van ca. 18,5 m² en een hoogte van 260 cm. Vanaf 1 juli 2022 is de kale huurprijs € 480,81 per maand. Daar bovenop betaal je elke maand € 96,- aan servicekosten.

Waar bestaan de servicekosten uit?
 • Huishoudelijk water: € 7,50
 • Huishoudelijke elektra: € 30,00
 • Schoonmaak algemene ruimte: € 3,50*
 • Groenvoorziening: € 5,00
 • Stookkosten warm water:  € 17,50          
 • Huismeester: € 5,00*
 • Kosten algemene ruimte: € 10,00*
 • Woonvereniging: € 10,00
 • Kookplaat: € 2,00
 • Glasverzekering: € 1,00 (Omnia Wonen); € 1,70 (Portaal)
 • Ontstopping: € 1,30 (Omnia Wonen); € 0,60 (Portaal)
  * Deze kosten tellen mee voor de berekening van je huurtoeslag.

Totaal: € 92,80

 

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Ja, als je 23 jaar of ouder bent kun je over de huur en een deel van de servicekosten toeslag krijgen. Huurtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Bij de berekening van de huurtoeslag gaat de Belastingdienst uit van de rekenhuur. De rekenhuur bestaat uit de kale huur plus een deel van de servicekosten. Op de website van de Belastingdienst kun je meer informatie vinden. 

 

Hoeveel huurtoeslag krijg ik?

Maak een proefberekening op de website van de Belastingdienst, om erachter te komen hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen. 

Wat zijn de inkomensvoorwaarden?

Om in De Pionier te kunnen wonen mag je bruto jaarinkomen niet hoger zijn dan € 24.074,- (prijspeil 2022). 
Om aan te tonen dat je aan deze voorwaarde voldoet, vragen we om een recente inkomensverklaring. Deze kun je opvragen bij de Belastingdienst

Moet je ingeschreven staan bij WoningNet?

Je hebt een geldige inschrijving nodig bij WoningNet Eemvallei. Ben je nog niet ingeschreven? Dan raden we je aan dat snel te doen. Inschrijven kost € 25,00. Zorg dat je al je gegevens en bijlagen levert of actualiseert. Des te sneller verloopt de administratie.

Mag je samenwonen in De Pionier?

De studio’s in De Pionier zijn voor maximaal één bewoner. Vanwege het beperkte woonoppervlak staan we twee huurders op één contract niet toe.

Mag ik een huisdier houden?

In principe niet, overlast is namelijk niet toegestaan. Het kan zijn dat we in bepaalde gevallen een uitzondering maken (als je een goudvis hebt, bijvoorbeeld). Overleg hiervoor met de sociaal beheerder van Portaal / Omnia Wonen.

Wie zijn de initiatiefnemers van De Pionier?

De Pionier is een gezamenlijk initiatief van de Amersfoortse corporaties Omnia Wonen en Portaal. Zij willen jongeren met een beperkt inkomen en kwetsbare groepen een thuis geven in draagkrachtige wijken. 

In deze tijd moeten mensen zelfstandig wonen die dat tot voor kort niet deden. Dat kan best lastig zijn. Met deze woonvorm bieden Omnia Wonen en Portaal bewoners een wat zachtere landing. Mensen wonen zelfstandig, maar kijken wel naar elkaar om. Deze manier van gemengd samenwonen brengt bewoners positieve ervaringen en een sociaal netwerk. Iedereen leert van elkaar! Ook draagt de Pionier bij aan het terugbrengen van de woningnood onder jongeren in Amersfoort.

De gemeente Amersfoort is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Pionier. Plegt-Vos is de ontwikkelende bouwer.

Voorzieningen

Zijn de studio’s voorzien van een internetaansluiting?

Ja, er is een glasvezelaansluiting aanwezig. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je nog wel een internetabonnement afsluiten. Je kunt zelf een aanbieder kiezen.

 

 

 

 

Zijn de woningen goed toegankelijk voor een rolstoel?

De woningen hebben hoge drempels en de ruimte in de badkamer is beperkt. Hierdoor zijn ze niet goed toegankelijk voor een rolstoel. In het complex zijn geen liften aanwezig.

 

 

 

 

Is er parkeergelegenheid bij het complex?

Ja, naast fietsparkeerplekken zijn er ook parkeerplaatsen te huur voor auto's. De huur voor een parkeerplaats is € 35,- p.m. 

De was doen in de wasserette, hoe werkt dat?

Op het terrein hebben we een wasruimte ingericht met professionele wasmachines en wasdrogers. Deze apparatuur wast en droogt snel en doseert automatisch wasmiddel. Meer informatie vind je hier.

Planning

Hoe ziet de planning eruit?

Op dit moment zijn er geen studio's beschikbaar. Aanmelden is daarom tijdelijk niet mogelijk. Zodra er weer studio's beschikbaar komen, heropenen we de aanmelding. Houd deze website dus goed in de gaten.

Wanneer worden de studio’s opgeleverd?

De studio's zijn in mei en juni 2021 opgeleverd.Bewoners en selectieprocedure

Voor wie is De Pionier?

De Pionier is voor jongeren van 18 tot en met 30 jaar*. De meesten studeren of werken, anderen komen uit de maatschappelijke opvang en gaan vanuit (Jeugd)zorg op zichzelf wonen. Zij worden hierin begeleid.

* De meeste reguliere bewoners zijn tussen de 23 en 30 jaar oud. Bewoners die uit de maatschappelijke opvang komen zijn doorgaans tussen de 18 en 30 jaar. 

Hoe worden de huurders geselecteerd?

De betrokken zorginstellingen selecteren hun bewoners zelf. Portaal en Omnia Wonen selecteren de reguliere bewoners. Lees hier hoe dat werkt:

Je meldt je aan via het aanmeldformulier op deze website (aanmelding is tijdelijk gesloten). Als wij denken dat je gemotiveerd bent en past binnen het concept van gemengd wonen, dan nodigen we je direct uit voor een online intakegesprek. 

Wonen in De Pionier is niet vrijblijvend. Je levert graag een bijdrage aan het met elkaar samenleven. Je besteedt daar gemiddeld een dagdeel per week aan. In je aanmelding moet je uitleggen waarom jij in De Pionier wil wonen en waarom jij een geschikte bewoner bent. We vragen wat jij kunt betekenen voor de woongemeenschap en of je ervaring hebt met vrijwilligerswerk.

Krijgen woningzoekenden uit Amersfoort voorrang?

Ja, bij gelijkwaardige motivatie en geschiktheid hebben inwoners uit Amersfoort voorrang.

Kan ik kiezen wie mijn buren worden?

Nee. We delen het complex zo in dat begeleide en onbegeleide bewoners naast elkaar wonen. Wij proberen dat zo goed mogelijk te doen. Je kunt niet zelf je studio kiezen.

Welke bijdrage verwachten jullie van de bewoners?

Aandacht voor je buren: elkaar groeten, belangstelling voor wel en wee, af en toe samen koffiedrinken. En samen dingen ondernemen en organiseren: spontaan een spelletje doen, of samen koken en met elkaar eten, of een verjaardag vieren. Zowel per gang als groter gezelschap. Hiervoor is de ontmoetingsruimte bedoeld.

Nog vragen?

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Gebruik dan het contactformulier.

Vragen?

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer